Parfémy za neuveriteľné ceny - Darček pre muža aj ženu

utorok 27. októbra 2009

Nespravodlivé SMS hlasovanie v Superstar

Tak máme po prvom finále v Česko Slovenskej Superstar. V rozhodnutí vypadli hneď dvaja súťažiaci, možno boli najslabší, ale hneď v prvom kole vypadli dvaja Slováci. Nebolo by to nič zvláštne, keby sa hlasovalo pomocou SMS iba z jednej krajiny, ale keďže ide o medzinárodnú Superstar a hlasuje sa z dvoch krajín je SMS hlasovanie tak ako je definované teraz nespravodlivé. Poďme sa pozrieť prečo.

TU JE Dôkaz! SMS hlasovanie porovnanie Česko-Slovensko.


Predstavte si, že do súťaže prišlo spolu 300 hlasov a uvažujme, že vypadnúť má iba jeden súťažiaci z viacerích. Zo Slovenska prišlo 100 SMSiek, a z Čiech poslali 200 SMS. Súťažiaci 1 získal spolu 12 hlasov (10 zo Slovenska a 2 z Čiech)
, súťažiacemu 2 poslali 18 hlasov (2 zo Slovenska a 16 z Čiech), čím podľa súčasného SMS hlasovania vypadáva súťažiaci 1, pretože získal najnižší počet SMS hlasov.
Problém je, že súčasný systém rozhodovania nezohľadňuje počet obyvateľov (počet SMS z krajiny), takže nech Slováci hlasujú akokoľvek tento problém bude zjavný vo finále, kedy jednoducho súťažiaci zo Slovenska nebude mať šancu. I keď priznajme si, zdá sa že Česi spievajúci v prvej medzinárodnej Česko Slovenskej Superstar spievajú predsa o trošku lepšie.

Ak by systém rozhodnutia o tom kto vypadne na základe SMS hlasov mal byť spravodlivý, mal by sa namiesto súčtu absolútneho počtu SMS hlasov uvažovať súčet pomerných hlasov zo Slovenska a Čiech. Pozrite si nasledujúcu tabuľku z hlasovaním.

Návrh SMS hlasovania v Česko Slovenskej Superstar podľa cesko-slovenska-superstar.blogspot.com



Súťažiaci 1 dostal 10 SMSiek zo Slovenska 2 z Čiech. Súťažiaci 2 dostal 2 SMS zo Slovenska a 16 SMS z Čiech. Slováci poslali celkovo do súťaže 100 SMS a Česi 200 SMSiek. Tieto počty by pre televíziu nemal byť problém získať, pretože SMS hlasovanie do Superstar zabezpečuje v Čechách iná spoločnosť ako na Slovensku.
Teda súťažiaci 1 získal spolu 12 hlasov (najmenej a vypadáva), čo z celkového počtu bez ohľadu na krajinu predstavuje 4%, ale ak zvážime, že získal 10% hlasov zo Slovenska (10/100) a 1% z Čiech (2/200) spolu tento súčet pomerných hlasov predstavuje 11% čo je viac ako získal súťažiaci 2, ktorý získal 2% (2/100) hlasov od Slovenských SMSkárov a ktorému 8% (16/200) SMS hlasov prišlo z Čiech, teda spolu iba 10%. Napriek tomu na základe nespravodlivého SMS hlasovania postúpil. Ak by sa uvažoval tento pomerný súčet SMS hlasov zo súťaže by vypadol súťažiaci 2 a nie súťažiaci 1.

V princípe je jedno kto túto prvú medzinárodnú Česko Slovenskú Superstar vyhrá, ale bola by škoda, keby hneď od začiatku finálových kôl boli znevýhodnení Slováci. Čo si o tom myslíte, ak aj vy súhlasíte, že by sa SMS hlasy mali vyhodnocovať inak ako doteraz zahlasujte za tento článok na vybrali sme.

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

a preco by to takto malo byt? Ja som, napriklad, doteraz poslala hlas len Cechom. Proste je to o tom, ze sa mi bud ten spev paci, alebo nie, ziadne delenie. Presne tak, ako hlasne brechanie bulvaru Sindlerova vs Koscova. Pacila sa mi viac Koscova, tak mala moje sms aj ked som Bratislavcanka.

Anonymný povedal(a)...

Myslim, ze sa to neda porovnat so Sindlerova vs Koscova, lebo tam boli podmienky ohladom hlasovania rovnake, do pozicie Bratislava vs. Slovensko to hnali media, aby viac zarobili. Teraz chcu to iste medzi Cesko - Slovenskom, ved staci pozriet ked hraju hokej. Tu ale s principu nie su podmienky rovnake, pretoze od zaciatku je potencialne cca dvojnasobne viac hlasujucich z Ciech. Mne sa osobne viac paci ako spievaju Cesi, takze je uplne v poriadku, ked posles SMS hlas aj im, ale preco by mali byt principialne znevyhodneni, ked to moze byt ferova sutaz.

Anonymný povedal(a)...

keby to bola ferova sutaz, tak by sa nehlasovalo smskami :) smsky su len ako zarobok :) ferova sutaz by bola keby o vypadavajucom rozhodovala odborna porota :)

Anonymný povedal(a)...

a...chlieb lacnejší nebude! Len určití operátori si prídu na svoje a ešte niekto! To nie je skepsa, to len na okraj! Malo by to byť o spievaní a fanklube jednotlivých finalistov! Napríklad ak Dominika presvedčí 200 tis. Slovákov a 25 tis. Čechov, tak zrejme nebude problém s počtom obyvateľov.

Anonymný povedal(a)...

Caw, ja som toho nazoru, ze to hlasovanie aj tak nie je smerodajne a hlavny hlas o tom, kto vypadne, ma niekto v Markize. Je samozrejme, ze ked niekomu pride viac sms ako vsetkym ostatnym dokopy, tak toho niekoho nevyhodia, ale myslim si, ze urcite nemaju rozhodujuce slovo len ludia posielajuci sms.
Btw. tusim to bolo v tej "show" s Mojsejovcami, kde sa prevalil nejaky skandal s sms hlasovanim a vtedy som sa nevedel dockat toho ako dopadne ta notarka, ktora mala dohliadat na spravnost hlasovania. Samozrejme sa jej nic nestalo a tento skandal sa nakoniec ututlal. Myslite si, ze v inych sutaziach to je inac??

Superstar povedal(a)...

Neslo mi o tom ci mozu byt vysledky zmanipulovane alebo nie, skor si myslim, ze nemaju dovod ich menit, isli by proti sebe. Ak totiz vypadne hlasujuci s najmensim poctom sms, tak tito hlasujuci bud nebudu hlasovat za dalsich, alebo budu hlasovat za niekoho ineho. Ak by sa vsetci rozhodli ze nebudu viac hlasovat, znizia sa prijmy za smsky o tychto ludi.Si myslim, ze televizia nema ciel umelo znizovat pocty hlasujucich. Skor islo o potencial hlasujucich z Ciech a zo Slovenska.

Anonymný povedal(a)...

Tento clanok je divny. Spravodlive je to, ze vyhra ten kto ziska najviac hlasov. A vobec mi nevadi, ze nebude najlepsi spevak. Uprimne, je to v prvom rade hra.

Zverejnenie komentára